17 Mayıs 2019 Cuma

Fatih Projesi Etkileşimli Tahta Kalibrasyonu Nasıl Yapılır. Nelere Dikkat edilmelidir. ( Dokunmatik Ekran Ayarı)


Fatih Projesi Etkileşimli Tahtalarının kalibrasyonunu yapmak için 
windows massaüstünde bulunan Optic Touch Device isimli
uygulamayı çalıştırmalıyız.



Etkileşimli tahtaların her bir iç köşesine dikkatle bakacak olursanız bir çift kırmızı gözün parladığını görürsünüz. Bunlar Kızılötesi işıklardır.

Etkileşimli Tahtaların dokunmatik ekran işlevi kızılötesi ışınlar aracılığıyla oluşturulan bir sanal geometrik yüzey ile sağlanır.

Kızılötesi ışığın önünü herhangi bir istenmeyen  nesneyle kapatacak olursanız; dokunmatik ekran sağlıklı çalışmayacaktır.

Sınıflarımızda genellikle etkileşimli tahtanın;   kızıl ötesi ışığın yansımasını sağlayan siyah renkli yansıma yüzeylerinin aşırı kirlenmesi sebebiyle dokunmatik ekran problemleri görülmektedir.

Bazende tahtanın hemen önündeki siyah renkli yansıtma yüzeyine kalem, silgi, vb  maddelerin konulması nedeniyle de sorunlar oluşabilmektedir.

Sağlıklı bir tahta kalibrasyonu yapabilmek için öncelikle tahta yüzeyinin ve yansıtma yüzeylerinin suyu iyice sıkılmış nemli bir fiber bez ile sılınmesi  (deterjan vb kimyasallar yasak)  yeterlidir.

Bu temizlik yapılırken de  kızıl ötesi ışık gözlerinin önlerinin de temiz ve görünür olduklarını görmek önemlidir.

Kalibrasyonu yapmak için:



Fatih Projesi Etkileşimli Tahtalarının kalibrasyonunu yapmak için  windows maaüstünde bulunan
Optic Touch Device isimli uygulamayı çalıştırmalıyız.



 Öncelikle karşınıza aşağıdaki ekran gelecek.





Buradan kalibre ET diyerek kalibrasyonu başlatabiliriz..
Ancak Ayarlar menüsüne bir göz atmak iyi olur.



Yukarda ki resimde görüldüğü gibi Kalibrasyon 4 Nokta Tam Ekran seçmeliyiz.
Bu ayarlar etkileşimli tahtalar için yeterlidir.
Macera yaşamak isteyenler diğer tercihleri de kullanabilir.

Kalibre Et komutu ile kalibrasyonu başlatınız..



Yukarda görüldüğü gibi ekranda 4 adet mavi nokta görülür. her bir mavi noktanın tam karşısına geçip parmağınızı  o noktanın tam ortasına basılı tutarak  maviden yeşile döndüğünü gördüğünüz zaman bırakın. Saat yönünde dönerek bu işlemi her bir nokta için tamamlayın.  4. noktayı tamamladığınız anda kalibrasyon işlemi biter.

Etkileşimli tahta gerekli hesaplamaları yaparak kalibrasyon işlemini tamamlar ve sizden yapılan kalibrasyonu onaylamanızı yada iptal etmenizi ister.


Tamam düğmesine basabiliyorsanız yaptığınız kalibrasyon doğrudur. Tamam a basın ve işlemi bitirin. Tamam düğmesine basamıyorsanız yapılan kalibrasyon hatalıdır.. Bir kaç sn ye bekleyin hatalı kalibrasyonun iptal edildiğini göreceksiniz.