27 Mart 2018 Salı

Tron bilgisayar bakımı ve virus temizliği için yepyeni bir araç. Tron Script nedir

"Tron Script" nedir?
Tron, "Kullanıcı için savaşan" bir betiktir. Temelde Windows sistemindeki bir grup virus tarama,  temizleme,bakım,onarım ,güncelleme aracını otomatikleştiren pratik bir Windows toplu iş dosyası koleksiyonudur. 
Tron Geliştiricisi "Yardımcı programları manuel olarak çalıştırmaktan yoruldum ve her şeyi otomatikleştirmeye karar verdim. Umarım bu, genel olarak diğer teknisyenlere, yöneticilere ve kullanıcılara yardımcı olur." diyerek harika bir mesaj vermektedir.

Tron'un amacı, virüslerden zarar görmüş, yavaş ve amaç dışı işler yaparak çalışan bir Windows işletim sistemine bakım uygulayarak, virüslerden ve reklam yazılımlarından istenmeyen toolbarlardan arındırmak ve bütün bu işleri yaparken bozulan işletim sistemini tepeden tırnağa inceliyerek  her şeyi yeniden performans sağlayacak şekilde çalıştırmaktır.

 Tron'un Uygulama Aşamaları:
  1. Hazırlık : rkillProcessKillerTDSSKillerStingerregistry backupWMI repairsysrestore cleanoldest VSS set purgecreate pre-run System Restore pointSMART disk check,NTP time sync
  2. TempClean : TempFileCleanup , CCLeanerBleachBitbackup & clear event logsWindows Update cache cleanupInternet Explorer cleanup,USB device cleanup
  3. De-bloat : OEM bloatware(*) kaldırmak; özelleştirilebilir liste içinde \resources\stage_2_de-bloat\oem\Metro OEM veri tabanı (sadece Win8 / 8.1 / 2012)
  4. Dezenfekte : Kaspersky Virus Removal ToolSophos Virus Removal ToolMalwarebytes Anti-Malware,DISM image check (Win8/2012 only)
  5. Onarım : Registry permissions resetFilesystem permissions resetSFC /scannowchkdsk(gerekirse)
  6. Yama : 7-Zip, Java ve Adobe Flash / Reader'ı günceller ve nag / update ekranlarını devre dışı bırakır (bazı PDQ paketlerimizi kullanır ); sonra bekleyen Windows güncellemelerini yükler
  7. Optimize et : sayfa dosyası sıfırla, defrag %SystemDrive%(genellikle C: \; sistem sürücüsü bir SSD ise atlanır)
  8. Sarma : İş tamamlama e-posta raporunu gönder (yapılandırılmışsa; SMTP ayarlarını\resources\stage_7_wrap-up\email_report\SwithMailSettings.xml
  9. Manuel şeyler : Ek anda otomatik olamaz araçları ( ComboFixAdwCleaneraswMBRautoruns, vb)

(*) Bloatware, cihazınızda çoğu zaman gereksiz olan önceden yüklü uygulamalardır. Bu uygulamalar sistem kaynaklarını tüketir, cihaz hafızasında yer kaplar ve RAM kullanır. Ayrıca arka planda çalıştıklarından pili oldukça fazla kullanırlar.

Bir günlük kaydeder C:\Logs\tron\tron.log (yapılandırılabilir) .
 Tron , yukarda listelenen 8 adımı otomatik olarak genellikle kullanıcı müdahelesine gerek kalmadan kendisi uygular. 
Ancak 9. Adımda kullanıcının tecrübesine bağlı olarak kullanabileceği bazı yardımcı araçlarıda servis eder. ( Bu araçların bir kısmını blogumuzda yeri geldikçe tanıtacağız.)

Tron Nasıl Kullanılır ?
Öncelikle Tron programını 👉 buradan indiriniz.
yada  👉 buradan indiriniz. (Bu bağlantı Reddit üzerinden verilmiştir. Birden fazla indirme linki bulunabilir.)

İndirilen program aşağıdaki şekilde oldukça büyük bir sıkıştırımış  (600 MB kadar) dosyadır.


 

program çalışınca içindeki sıkıştırılmış olan paketler aynı klasore açılmaya başlar. %100 olunca pencere kendiliğinden kapanacaktır.




Bu aşamada windows 7,8 ve 10 kullanıcıları için Kullanıcı Hesabı deenetimi programın çalıştırılabilmesi için ek uyarı pencereleri getirebilir. Onlara da Evet diyerek onay verelim.



Artık Tron çalışmaya başlar. Bu işlem çok uzun sürecektir (4 ila 8 saat arası) . Ancak zaman zaman bilgisayarınıza göz atarak manuel yapılması gereken işlere göz atmak yardımcı olmak gerekebilir..

Örneğin Tron MalwareBytes Anti Malware programı ile virus taraması yaparken problem yaratabiliyor. O zaman kullanıcının Malwarebytes Anti-Malware ayarlarını kendi yapıp taramayı yapması gerekebilir.

Çok zor değil . Korkmayın . Deneyin. Umarım başarılı olursunuz. Kolaylıklar dilerim.