23 Ekim 2017 Pazartesi

Fatih Kalem' in Görseller ve Arkaplanları nasıl özelleştirilir ?






Fatih Kalem' in Görseller ve Arkaplanlarını derslerimizin özelliklerine göre çeşitli görsel öğelerle zenginleştirebiliriz. Bunun için ilk yapılacak elbetteki dersimizin konu ve kazanımlarına uygun kaliteli görselleri belirli klasör kategorilerine ayırarak biriktirmek olacaktır. Peki uygun görselleri nereden bulacağız ve hangi görsel formatlarını kullanacağız ?
İnternet dünyasında yaygın kullanılan  iki görsel formatı var. Bunlar PNG ve JPEG formatlarıdır.

PNG Formatı: Şeffaf arka planları destekleyen ve  yüksek ve kayıpsız sıkıştırılmış br resim formatıdır. Bu nedenle internet dünyasında çok kullanılır.

JPG Formatı: Büyük resimlerin küçültülmesi amacıyla kullanılan  bir resim formatıdır. Ancak şeffaf arka planları desteklemez. Resimlarin arkasında mutlaka bir fone vardır. JPEG ise JPG formatının web halidir.

Burdan anlıyoruz ki hem JPG hem de PNG resimler kullanabiliriz. Ancak kullanacağımız görsellerin kalitesinin iyi olması gereklidir.





Arka plan olarak kullanacağımız görselleri bilgisayarımızda   C:\Program Files (x86)\Fatih Kalem\Arka Plan Sayfaları  yolunda bulunan Arka Plan Sayfaları adli klasörün altında yeni bir klasör altına kopyalayabiliriz.
.

Görsel  olarak kullanacağımız görselleri bilgisayarımızda   C:\Program Files (x86)\Fatih Kalem\Görseller yolunda bulunan Görseller adlı klasörün altında yeni bir klasör altına kopyalayabiliriz.

Burada klasör altına koyunuz derken sistemli bir çalışma yapmanız tavsiye edilmektedir. Yoksa bulduğunuz görselleri rastgele Görsellerin klasörü altına  yada Arka Plan Sayfaları altına atabilirsiniz.  Ancak bir süre sonra karmaşa başlayacak artık aradığınız nesnelere ulaşmanız zor olacaktır.

Burada kullanıcıyı en çok zorluyacak olan şey ise  C:\Program Files (x86)   altında çalışırken Etkileşimli tahtalardaki kısıtlamaların devreye girmesi olacaktır. Buda konuyla ilgili şifre girilerek halledilebilir.

Ancak özellikle uyarmadan yapamayacağım.  C:\Program Files (x86)  klasörü hassas bir yerdir. rast gele kurcalamak programlarınızın bütünlüğüne zarar verir.

Bu nedenle Fatih Kalem isimli programın Portable sürümünü kullanırsanız yukardaki klasörlerin altına daha rahat dosya kopyalayabilirsiniz.

Çünkü Fatih Kalemin portable sürümünü ZIP dosyasından rahatlıkla masaüstüne yada flash belleklerinize açıp kullanabilirsiniz. Bu durumda   C:\Program Files (x86)   altına dosya kopyalarken yada klasör oluştururken karşılaştığınız kısıtmalarla uğraşmayacaksınız anlamına gelir.


.