24 Ekim 2017 Salı

Ekran görüntüleri yakalamak için Ekran Alıntısı Aracı’nı kullanma

Bazı durumlarda ekrandaki bir nesnenin kopyasını almanın en kolay yolu, ekranınızın anlık görüntüsünü almaktır; Ekran Alıntısı Aracı tam da bunu yapar.







Bilgisayar ekranınızın tamamını ya da bir kısmını yakalayın, notlar ekleyin, ekran alıntısını kaydedin veya bunu, Ekran Alıntısı Aracı penceresinden e-posta ile gönderin. Aşağıdaki türlerde ekran alıntıları yakalayabilirsiniz:
  • Serbest biçimli ekran alıntısı. Bir nesnenin etrafında serbest biçimli bir şekil çizin.
  • Dikdörtgen biçimli ekran alıntısı. İmleci bir nesnenin etrafında sürükleyerek dikdörtgen oluşturun.
  • Pencere ekran alıntısı. Yakalamak istediğiniz pencereyi (tarayıcı penceresi veya iletişim kutusu gibi) seçin.
  • Tam ekran alıntısı. Ekranın tamamını yakalayın.
Ekran alıntısı, yakalandıktan sonra otomatik olarak Ekran Alıntısı Aracı penceresine kopyalanır. Buradan ekran alıntısına açıklama ekleyebilir, alıntıyı kaydedebilir veya paylaşabilirsiniz. Aşağıdaki yordamlarda Ekran Alıntısı Aracı’nın nasıl kullanılacağı gösterilmektedir.

Ekran Alıntısı Aracı’nı açma

Windows 10 içinBaşlangıç  (Başlat) düğmesini seçin, görev çubuğundaki arama kutusuna ekran alıntısı aracı yazın ve ardından sonuçlar listesinden Ekran Alıntısı Aracı’nı seçin.
Windows 8.1/Windows RT 8.1 içinEkranın sağ köşesinden içeri çekme hareketi yapın, Ara ’ya dokunun (veya fare kullanıyorsanız ekranın sağ üst köşesine gidin ve fare işaretçisini yukarı hareket ettirip Ara’ya tıklayın), arama kutusuna ekran alıntısı aracı yazın ve ardından sonuçlar listesinden Ekran Alıntısı Aracı’nı seçin.
Windows 7 içinBaşlangıç (Başlat) düğmesini seçin, ardından arama kutusuna ekran alıntısı aracı yazın ve sonuçlar listesinden Ekran Alıntısı Aracı’nı seçin.

Ekran alıntısı yakalama

Ekran Alıntısı Aracı’nda Mod ögesini seçin (eski sürümlerde Yeni düğmesinin yanındaki oku seçin), istediğiniz ekran alıntısı türünü seçin ve ardından ekranınızda yakalamak istediğiniz alanı seçin.
Ekran Alıntısı Aracı modu seçenekleri

Menü ekran alıntısı yakalama

  1. Ekran Alıntısı Aracı’nı açtıktan sonra resmini elde etmek istediğiniz menüyü açın. (Windows 7’de menüyü açmadan önce Esc tuşuna basın.)
  2. Ctrl + PrtScn tuşlarına basın. Bu, açık menü de dahil olmak üzere ekranın tamamını yakalar.
  3. Mod ögesini seçin (eski sürümlerde Yeni düğmesinin yanındaki oku seçin), istediğiniz ekran alıntısı türünü seçin ve ardından ekranda yakalamak istediğiniz alanı seçin.

Ekran alıntısına açıklama ekleme

Bir ekran alıntısı yakaladıktan sonra Kalem veya Vurgulayıcı düğmelerini seçerek bunun üzerine ya da etrafına yazı yazıp çizim yapabilirsiniz. Çizdiğiniz çizgileri kaldırmak için Silgi’yi seçin.

Ekran alıntısı kaydetme

  1. Bir ekran alıntısı yakaladıktan sonra Ekran Alıntısını Kaydet düğmesini seçin.
  2. Farklı Kaydet kutusuna bir dosya adı, konum ve tür yazın, ardından Kaydet’i seçin.

URL’yi kaldırma

Tarayıcı penceresinden bir ekran alıntısı yakalayıp HTML dosyası olarak kaydettiğinizde ekran alıntısının altında URL görünür. URL’nin görünmesini engellemek için:
  1. Ekran Alıntısı Aracı’nda Seçenekler düğmesini seçin.
  2. Ekran Alıntısı Aracı Seçenekleri kutusunda Ekran alıntılarının altına URL ekle (yalnızca HTML) onay kutusunu temizleyin ve ardından Tamam’ı seçin.

Ekran alıntısı paylaşma

Bir ekran alıntısı yakaladıktan sonra Ekran Alıntısını Gönder düğmesini seçip listedeki bir seçeneği belirleyin.

Ekran Alıntısı Aracı’nda kullanmak için klavye kısayolları

 Şu tuşlara basın Yapılacak işlem
 Alt + M Ekran alıntısı modu seçme
 Alt + N Son olarak aynı modda yeni ekran alıntısı oluşturma
 Shift + ok tuşları Dikdörtgen biçimli ekran alıntısı alanı seçmek için imleci hareket ettirme
 Alt + D 1-5 saniyeye kadar yakalamayı geciktirme
 Ctrl + C Ekran alıntısını panoya kopyalama
 Ctrl +  Ekran alıntısını kaydetme

* Makalenin aslı https://support.microsoft.com/tr-tr/help/13776/windows-use-snipping-tool-to-capture-screenshots  adresinden alınmıştır.